Termal yazıcı nedir ve nasıl kullanılır?

Termal yazıcı nedir ve nasıl kullanılır?

7 Dakika Okuma Süresi
2 yıl önce
Paylaş

Termal yazıcı nedir ve nasıl kullanılır?

Termal Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır?

Hayatımızın her anında farklı farklı alanlarda kullandığımız yazıcılar, ihtiyaçlarımız doğrusunda şekillenerek pek çok farklı amaca hizmet edecek şekilde tasarlanıyor. Yazıcılar çalışma prensiplerine göre mürekkep püskürtmeli, lazerli, nokta vuruşlu ve termal olarak birbirlerinden ayrılıyor. Lazer ve mürekkep püskürtmeli yazıcıları genellikle ev ve ofis hayatında sıklıkla kullanırken, termal yazıcı gibi daha spesifik yazıcı çeşitleri herkese değil yalnızca belirli alanlarda faaliyet gösteren kişilere hitap ediyor.

Bu içeriğimizde, termal yazıcı nedir sorusuna yanıt arayan kullanıcıları bilgilendirmek istiyor ve fiş yazıcısı olarak da bilinen termal yazıcılar hakkında sizlere pek çok detay sunuyoruz.

Termal Yazıcı Nedir?

Termal yazıcı; direkt termal ya da termal transfer metotlarıyla baskı yapan ve genellikle bagaj etiketleri, kredi kartı slipleri ve benzeri kısa süreli kullanımda olacak barkodları basmak için kullanılan bir yazıcı çeşididir.

Termal yazıcılar günlük hayattan, yani ofis ve ev ortamından ziyade, özellikle endüstriyel alanlarda sık sık kullanılıyor. Lojistik süreçlerindeki etiketlemelerden tutun da kredi kartı sliplerine kadar pek çok etiket basımında termal yazıcılardan ya da termal yazıcı teknolojisinden faydalanıyor. Termal yazıcıların bu alanda tercih edilmelerinin temel sebebi, termal etiket yazıcı modellerinin mürekkep püskürtmeli ya da lazer yazıcılara oranla çok daha az maliyete ve çok daha az atığa sahip olmasıdır.

Ayrıca termal yazıcılar diğer yazıcı türlerine oranla çok daha kompakt bir tasarıma sahiptir. İşlevleri kısıtlı ve nokta atışı hedefli olduğundan, bu yazıcıları işlevleri dışında kullanmak çoğu zaman mümkün değildir. Bu sebepten minimum alan kaplar ve minimum maliyetle çalışırlar. Termal yazıcı modellerinin sıklıkla termal barkod yazıcı ya da termal etiket yazıcı olarak anılması da tam olarak bu işlevlerinden kaynaklanır.

Termal yazıcı nedir sorusunun en özet cevabı; barkod ve etiket tarzı ürünlerin basımı için kullanılan bir yazıcı türü olduğudur.

Termal Yazıcı Nasıl Çalışır?

Termal yazıcılar, termal transfer baskı ve doğrudan termal baskı adı verilen iki farklı çalışma yöntemine sahiptir. Her iki yöntemde de ısıtılmış bir baskı kafası aracılığıyla yazma ve basma işlemi gerçekleştirilir.

Her iki yöntemin benzer olduğunu söylemiş olsak da aslında bu yöntemler birbirlerinden çok kesin çizgilerle ayrılırlar. Yöntemlerden biri sayesinde çok daha uzun ömürlü etiket ve barkod baskıları almak mümkün olurken, diğer bir yöntem ile çok daha pratik ancak daha kısa ömürlü baskılar almak mümkün olacaktır.

Gelin, konuyu biraz daha derinleştirerek termal etiket yazıcıların çalışma metotlarını ve bu metotlar arasındaki farkları inceleyelim.

Termal Transfer Baskı Nedir?

Termal transfer baskı yönteminde ısıtılmış baskı kafası ve ince bir şerit kullanılır. Bu yöntemle elde edilen barkod etiketleri çok daha yüksek kaliteli ve uzun ömürlü olur.

Termal transferde ısınan baskı kafaları, kullanılan şeride ısı uygulayarak mürekkebin erimesini ve böylelikle baskının oluşmasını sağlar.

Termal transfer baskı yönteminde kullanılan transfer şeridi büyük bir öneme sahiptir. Transfer şeritleri balmumu, balmumu & reçine ve reçine şeritleri olmak üzere 3’e ayrılır. Balmumu şeritleri daha düşük ısıda baskı yapmaya olanak tanırken reçineye oranla daha yumuşak olan yapıtaşları sebebiyle bozulmaya daha müsaittir. Reçine şeritleri ise balmumuna oranla daha yüksek bir baskı sıcaklığı gerektirir ancak bozulmalara karşı daha dayanıklıdır.

Termal transfer metodunu kullanan termal yazıcılar baskı işlemini doğrudan medya üzerinde gerçekleştirdiğinden (Yani mürekkebi eriterek doğrudan kullanılan materyal üzerinde baskı gerçekleştirdiğinden), barkod ve etiketlerin özellikle uzun ömürlü olması gereken lojistik, laboratuvar numuneleri ve makine etiketleri gibi alanlarda kullanılır.

Doğrudan (Direkt) Termal Baskı Nedir?

Doğrudan termal baskı yönteminde kullanılan ısıya duyarlı kağıt, ısıtılmış baskı kafasının altından geçerken kimyasal işlem görmüş yapısı sebebiyle karararak baskı işlemine uğrar.

Doğrudan termal baskı yönteminde bir şeride ya da mürekkebe ihtiyaç duyulmaz.

Direkt termal baskı yöntemini kullanan termal yazıcılar, diğer yazıcı türlerine oranla çok daha basit bir çalışma mekanizmasına sahiptir. Çünkü bu yazıcılarda işlem yalnızca baskı kafası ve kimyasal bir kağıt (medya) ile gerçekleştirilir. Bu sebepten çok düşük maliyete ve neredeyse sıfır atığa sahiptir.

Bu avantajının yanı sıra, doğrudan termal baskı yöntemini kullanan termal yazıcıların en büyük dezavantajı ise elde edilen baskı ürünlerinin kısa ömürlü olmasıdır. Bu sebepten, doğrudan baskı yöntemini lojistik, makine ya da laboratuvar numunelerinin etiket baskısında kullanmak mümkün değildir. Çünkü bu tip baskıların uzun ömürlü olması ve ne kadar zaman geçerse geçsin halen okunabilir durumda olması beklenir.

Ancak kredi kartı slipleri gibi daha kısa süreli kullanım ömrü gerektiren baskılarda, doğrudan termal baskı yöntemi tercih edilir.

Termal Yazıcı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tıpkı her yazıcı çeşidinde olduğu gibi termal yazıcılarda da uzun süreli ve sağlıklı bir kullanım için dikkat etmeniz gereken pek çok husus mevcuttur. Öncelikle cihazın kurulumunu yaparken mutlaka satın aldığınız yazıcı markasının sizler için hazırlamış olduğu kullanıcı kitapçığını okumalı ve tüm püf noktalara göz atmalısınız. Ayrıca kurulumu gerçekleştirirken mutlaka topraklaması bulunan, yani ani enerji artışı ya da düşüşü söz konusu olduğunda cihazını koruyabilecek elektrik sistemlerini kullanmalısınız.

Termal yazıcılar kompakt tasarımları sebebiyle yaşam alanlarında ya da ofislerde pek çok noktaya yerleştirilebilir. Ancak bu noktaları tercih ederken, yazıcıya zarar gelmeyeceğinden emin olmalısınız. Eğer ilgili noktada ya da bu noktanın yakınlarında sık sık sıvı bulunduruyorsanız, sıvı dökülme riskini göz önünde bulundurmalı ve termal yazıcınızı bu alana yerleştirmemelisiniz.

Termal Barkod Yazıcı Modellerini Kimler Kullanabilir?

Yazıcı çeşitlerini araştıran kullanıcılar, karşılaştıkları yazıcı çeşidini aktif olarak kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor. Kullanıcılar genellikle lazer yazıcı nedir ya da mürekkep püskürtmeli yazıcı nedir gibi sorulara yanıt arasa da zaman zaman araştırmayı derinleştirip termal yazıcı nedir sorusunu da sorabiliyor.

Lazer yazıcı ve mürekkep püskürtmeli yazıcı modelleri iş ortamından ev ortamına kadar pek çok noktada kullanılsa da termal yazıcı modelleri ne yazık ki bu iki alanda da sizlere büyük bir fayda sağlamıyor. Termal yazıcılar daha önce de belirttiğimiz gibi sıklıkla termal etiket yazıcı ya da termal barkod yazıcı isimleriyle anılıyor.

Eğer lojistik ya da benzeri sık sık etiketleme yapmanızı gerektiren profesyonel bir işiniz ya da kişisel bir uğraşınız yoksa, termal yazıcı modelleri sizin için çok da uygun olmayacaktır.

Bizleri arayabilirsiniz uygun ücret karşılığına yardımcı olurum

Termal yazıcı nasıl çalışır,
Termal YAZICI test,
Termal Yazıcı,
Termal Yazıcı Fiyatları,
Doğrudan termal nedir,
Termal yazıcı kağıt Boyutu ayarları,
Termal transfer yazıcı,
zjiang zj-5890k 58mm usb termal yazici kurulumu,
Benzer Yazılar
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Yorum Yapın

Bağlantılar
Sitemizde bulunan içeriklerin kopyalanması, çoğaltılması ve paylaşılması yasaktır. Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içerikleri bildirmek ve diğer konularda bilgi edinmek için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.